Cestovanie, Francúzsko
Pridaj komentár

2 dni v Annecy, v hlavnom meste Horného Savojska (Haute-Savoie)

Keď som plánovala dovolenku po východných regiónoch Francúzska, po Alsasku a Hornom Savojsku, natrafila som na malebné mestečko Annecy ležiace na brehu priezračne modrého jazera Lac d′Annecy. Po krátkej zastávke v Yvoiry sme sa v ňom pôvodne chceli zastaviť len na pár hodín a pokračovať ďalej k úpätiu najvyššieho kopca Európy, Mont Blancu. Ale čím viac informácií som si o Annecy vyhľadávala, tým viac ma táto oblasť nadchla. Myslím si, že tak trošku neprávom stojí v úzadí svetoznámeho horského strediska Chamonix, ktoré uprednostňuje drvivá väčšina zahraničných turistov. V Annecy sme sa nakoniec rozhodli stráviť 3 dni, pričom sme ten posledný museli kvôli dažďu zrušiť.

Popri ostatných alpských mestách a dedinkách vo Francúzsku má Annecy okrem krásnych okolitých hôr a azúrového jazera aj bohatú históriu. Prvú osadu si tu založili ešte Rimania v 1. storočí pred Kristom, pričom väčší význam toto miesto nadobudlo až v 11. stor., a to vybudovaním prvého opevneného mesta “Annecy-le-Neuf”. Odvtedy sa doň začali ešte viac sťahovať remeselníci a o dve storočia neskôr aj viacerí významní grófi i biskupi zo Ženevy. V Annecy žil v 18. storočí niekoľko rokov aj svetoznámy osvietenský filozof Jean Jacques Rousseau. Toto malé mesto spomína aj vo svojom autobiografickom diele “Vyznania”, ktoré opisuje ako časť svojho intímneho a pokojného života v meste s dedinským rázom. No a dnes, v 21. storočí, si ho vďaka širokej ponuke voľnočasových aktivít začína obľubovať čoraz viac a viac návštevníkov.

To najlepšie, čo môžete hneď pri príchode do Annecy spraviť, je zájsť do turistickej informačnej kancelárie. Nájdete v nej úžasne spracovanú mapku so 4 odporúčanými tematickými okruhmi (viď foto). Určite vám pomôže zmysluplne si naplánovať prehliadku mesta. Domáci sú inak veľmi milí a nápomocní! Len čo nás videli, že sa dlhšie striedavo pozeráme do mapy a googlemaps navigácie v mobiloch, automaticky sa k nám pristavili a po anglicky sa spýtali, či nepotrebujeme pomoc.

Pont Morens – najstarší kamenný most v Annecy nad Thiou, jednou z najkratších riek vo Francúzsku.

Z mosta Pont Morens.

Najfotogenickejšie miesto v Annecy sa nachádza na moste “Pont Perrière”, z ktorého je výhľad na “Palais de I′Ile”. Tvar jeho stavby evokuje loď plaviacu sa po vode a mreže na oknách pripomínajú časy, kedy v tomto paláci bolo mestské väzenie. Dnes sa v ňom nachádza už len malá výstava architektúry a mestských pamiatok. V čase našej návštevy bol kvôli kompletnej rekonštrukcii strechy celý skrytý pod lešením a plachtami. Popri hlavnom kanáli rieky Thiou, jednou z najkratších riek Francúzska (5km), vedie dlhá promenáda cez celé hlavné centrum až po nábrežie jazera Lac d′Annecy. Nasledujúc mapku s okruhom okolo riečnych kanálov sme sa popri starých pastelových domoch dostali na ďalšie dva významné mosty: “Pont Morens” a “Pont de la République”. Ten prvý je najstarším kamenným mostom v Annecy a vedľa druhého bola kedysi cez mechanické plavebné komory a turbíny poháňaná voda k bývalej textilnej továrni. Ak vám pripadá Annecy už len z týchto fotiek ako idylické horské mestečko, domyslite si k nim ešte v letných mesiacoch kvetmi prezdobené zábradlia…

Pont de la République – pohľad na bývalé mechanické plavebné komory, ktorými bola poháňaná voda k neďalekej textilnej fabrike.

Pohľad na Pont Perrière a Palais de lIle, ktorý v čase našej návštevy rekonštruovali.

V Annecy sa oplatí zatúlať aj do iných uličiek mimo hlavnej promenády popri rieke Thiou. Ďalšie okruhy zakreslené v mapke nás nasmerovali napríklad k viacerým stredovekým kostolom, katedrálam, zámku z 13. storočia a skrytým malým námestiam a pasážam. Ak budete mať chuť na zmrzlinu, tak jednou z najlepších zmrzlinární v meste je Alpine Glacier, ktorú nájdete na Rue Perrière 16. Popri tom, ako sme si vychutnávali tieto obrovské lahodné kopčeky, sledovali sme aj hravého psíka Jericá s jeho pánom, ktorých sme nejakou zhodou okolností stretávali po celý deň.

Psík Jericó a jeho pán pri zmrzlinárni Alpine Glacier.

Schody k stredovekému zámku, ktorý nechali ešte v 13. stor. postaviť grófi zo Ženevy. Dnes sa v ňo nachádza múzeum a regionálne observatórium.

Z promenády v záhradách “Les Jardins de l′Europe”.

Medzi hlavným kanálom rieky Thiou a druhým kanálom Vassé je veľká záhrada “Les Jardins de l′Europe”, v ktorej počas teplých slnečných dní oddychujú domáci pod vysokými listnatými stromami. Zo záhrady sa môžete prejsť po oboch stranách jazera, po pravej strane sú odstavené viaceré loďky, ktoré si môžete zapožičať a po ľavej sa dostanete cez most “Pont des Amours” k platanovým alejám na promenádach Jacquet a Dr. Servettaz. Pozor, obrovské platany tu boli vysadené ešte pred viac ako sto rokmi! Z promenád pri jazere sú bezpochýb tie najkrajšie výhľady na okolité kopce. Zľava obklopujú jazero bralá kopcov Mont Veyrier (1299m) a La Tournette (2351m) a zprava zas zalesnené kopce masívu Semnoz (1699m).

Pravá strana jazera “Quai de la Tournette”, z ktorej sú impozantné výhľady na masív La Tournette.

Annecy láka svojich návštevníkov viacerými voľnočasovými aktivitami – medzi tie najobľúbenejšie patria kajakovanie, paragliding a horská turistika.

V záhradách “Les Jardins de l′Europe”.

Platanová alej na promenáde Jacquet a Pont Amours zo začiatku 20 stor., z obdobia, kedy v architektúre dominovali železné konštrukcie.

Výhľad na jazero a Mont Veyrier.

Zľava bralá kopca Mont Veyrier a v pozadí La Tournette.

Ako som už spomínala, v Annecy sme sa nakoniec rozhodli stráviť 3 dni, pričom jeden sme chceli byť v meste a ďalšie dva turistikovať po okolitých kopcoch. Mesto sme síce preskúmali, ale turistiku nám prekazilo počasie. Na pláne sme mali výstupy na La Tournette a Mont Veyrier. Ubytovanie sme si preto nenašli priamo v Annecy, ale v malej dedinke na ľavom brehu jazera – v Talloires. Keď sme však o našich plánoch rozprávali jednému z domácich, u ktorého sme si zapožičali vodný bicykel, zhrozene na nás pozrel a lámanou angličtinou sa nás snažil upozorniť na ohlasované búrky na najbližšie dni, ktoré tu zvyknú byť veľmi intenzívne. Hovoril, že hory tu má pochodené niekoľkokrát a on sám by najbližšie dni nikam nešiel. Pri bicyklovaní na jazere som si ešte lepšie obzerala La Tournette, ktorý vyzeral ako trojnásobná zväčšenina Rozsutcov v našej rodnej terchovskej doline, a spomenula si, ako tam pri búrkach nebezpečne šľahajú blesky. Bolo rozhodnuté, pôjdeme skoro ráno a len pri menších kôpkach blížiacich sa mrakov sa vrátime späť. Zhrniem to rýchlo, pri výstupe na La Tournette som to chcela vzdať najskôr kvôli kravám, ktorým patril úplne celý chodník na začiatku trasy a nebolo možné cez ne normálne prejsť, ale definitívne sme výstup nakoniec vzdali po necelých dvoch hodinách a to kvôli valiacim sa tmavým mrakom. Pri ceste späť sme sa ešte krátko zastavili pri jednom z paraglidingových stanovíšť Col de la Forclaz pri Montmine a potom sa rýchlo zviezli do Talloires. Búrka nakoniec naozaj prišla a zvyšok dňa sme si po francúzsky, t.j. niekoľko hodín s viacerými chodmi, vychutnávali obedo-večeru v reštaurácii La Villa des Fleurs. Okrem tejto sme v Talloires vyskúšali aj cenovo prijateľnejšiu štýlovú reštauráciu v Cafe de la Place. PS: K stolu sa tam dostanete len s rezerváciou vpred alebo bez rezervácie so šťastím.

Info k výstupu na La Tournette: Trasu môžete začať od parkoviska na konci cesty Chemin Rural dit du Preverel a pokračovať ďalej popri malej, ale útulne zariadenej chatke Refuge de Pré Vérel až ku ďalšej Chalet de l′Aulp, od ktorej vedie oficiálny začiatok chodníka. Presný detail k výstupu nájdete tu.

Naše ubytovanie v La Villa de Roses v Talloires.

Promenáda v Talloires, na ktorej je možné zapožičať si vodné bicykle.

Výstup k La Tournette.

Chalet Col de l′Aulp a v pozadí Le Lanfonnet.

La Tournette.

Col de la Forclaz pri Montmine.


INFO NA ZÁVER

– Mesto Annecy ocenia najmä tí, ktorí milujú historické miesta a zároveň obľubujú aj turistiku, kajakovanie alebo paragliding. Osobne by som si pri jazere Annecy vedela predstaviť celotýždňovú dovolenku. Zaujímavé a zážitkové turistické trasy sú totiž aj na pravej strane jazera, ako napríklad výstup na Montagne du Semnoz, Charbon, Trelod a Pointe des Banes.

– Oproti Talloires, na druhej strane jazera, sa v dedinke Duingt nachádza krásny zámok Château de Ruphy à Duingt, ktorý bol v 18. a 19. storočí zrekonštruovaný a stal sa aj jedným z objektov známeho francúzskeho maliara Cézanna.

– Takmer okolo celého Lac d‘Annecy vedie cyklistický chodník, ktorý sa však na opačnej strane jazera spája s hlavnou cestou s hustou premávkou (od Angon po Doussard).

– Annecy bolo našou zastávkou medzi Alsaskom a Chamonix.

Vaša Luc x

Turistické trasy na Mont Veyrier. Tento výstup sme na tretí deň kvôli intenzívnemu daždu zrušili a skoro ráno sa vydali do 100km vzdialeného Chamonix.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.